Syysillan lämmittäjä: sosekeitto

maa-artisokka

Kynttilät, villasukat ja sosekeitot, siinä varmoja syksyn merkkejä! Viimeistään siinä vaiheessa tiedät syksyn saapuneen, kun kaipaat näitä lämmittämään iltojasi. Sosekeittoja on mukava tehdä, makuvariaatiot ovat niin moninaiset! Ota melkein mikä tahansa juures tai kasvis, laita hieman perunaa mukaan paksuutta tuomaan, lisää yrttejä, tuorejuustoja, maustettuja ruokakermoja tai ranskankermoja ja saat nopeasti herkullista, terveellistä, edullista ja lämmittävää keittoa vaikka isommallekin porukalle. Ole kokeileva, näin löydät uusia ihania makuja ja makuyhdistelmiä. Pahinta mitä voi tapahtua, keitto ei ollut ihan nappisuoritus, mutta ehkä siitäkin opittiin jotain.

Tai jos et halua itse lähteä kokeilemaan niin tässä ainakin yksi, usealle ei-niin-tuttu juures ja siitä tehty helppo ja herkullinen keitto: maa-artisokka-savuporokeitto.

maa-artisokkakeitto

Maa-artisokka-savuporokeittoon tarvitset:

  • ½ kg maa-artisokkaa
  • ½ kg jauhoista perunaa
  • 1 prk Crème Bonjour Savuporoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • tuoretta timjamia
  • muutaman rouhaisun mustapippuria

Kuori ja pilko maa-artisokka ja peruna. Muista, että maa-artisokka tummuu nopeasti, joten laita se heti kylmään veteen kuorittuasi. Laita nämä kattilaan ja lisää vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola ja keitä pehmeäksi. Soseuta. Aseta kattila takaisin liedelle, miedolle lämmölle, ja lisää keittoon Crème Bonjour, hunaja, timjami ja pippuri. Maista suola, lisää tarvittaessa. Juhlavan tästä keitosta saat lisäämällä siihen pieneksi silputtua kylmäsavuporoa päälle.

Maa-artisokassa on aika vahva maku, mutta sen makua keitossa voit säädellä lisäämällä/vähentämällä perunan määrää. Jos siis vierastat makua, laita vaikka 2/3 osaa perunaa ja 1/3 osaa määrästä maa-artisokkaa.

kesakurpitsat

Lisää syksyisiä soppaohjeita löydät lisää Crème Bonjourin Pinterestistä: https://www.pinterest.com/cremebonjourfi/sopalle/

Lämpöisiä syksynhetkiä!