use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

SAARISTOLAINEN KYLMÄSAVULOHIKAKKU

Voileipäkakku on perinteinen tarjottava suomalaisessa juhlapöydässä. Tässä saaristolaisessa kylmäsavulohikakussa voileipäkakku saa perinteisyyden rinnalle hieman modernia tuntua, kun kakku tehdään saaristolaisleivästä ja jätetään nakukakuksi, sekä koristellaan raikkaasti herneenversoilla ja kukilla.
  • Annosta 12
recipe image SAARISTOLAINEN KYLMÄSAVULOHIKAKKU

Ainekset

  • 24 viipaletta saaristolaislimppua
  • 1 dl vettä
  • ½ kalaliemikuutio
  • 4 kpl kanamunia
  • 100 g Flora & Voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 ½ prk (300g) Cremè Bonjour ruohosipulituorejuustoa
  • 120 g smetanaa
  • 250 g kylmäsavulohta
  • 2 tl sitruunan puristettua mehua
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
Kuorrute
  • 1 ½ prk (300g) Cremè Bonjour ruohosipulituorejuustoa
  • 120 g smetanaa
  • 1 tl sitruunan puristettua mehua
Koristeluun
  • Ruohosipulia
  • Herneenversoja
  • Kylmäsavulohta n. 50-100 g
  • Syötäviä myrkyttömiä kukkia (esim. orvokkeja)

      Ohjeet

      1. Leikkaa jokaisesta leipäviipaleista reunat ohuesti pois veitsellä.
      2. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon kalaliemikuutio.
      3. Valmista munavoi. Keitä kanamunia kiehuvassa vedessä 10 minuuttia. Jäähdytä kananmunat ja kuori ne. Lisää munien joukkoon pehmeä Flora & Voi sekä suola ja sekoita hyvin munavoiksi sähkövatkaimella. Näin rakenteesta tulee pehmeä ja sileä.
      4. Valmista lohitäyte. Sekoita keskenään tuorejuusto sekä smetana. Hienonna kylmäsavulohi terävällä veitsellä pieneksi ja lisää täytteeseen. Purista joukkoon sitruunan mehu. Mausta sitruunapippurilla ja sokerilla. Hienonna tuore ruohosipuli sekä tilli ja lisää täytteeseen. Sekoita täyte hyvin.
      5. Asettele kakkulautaselle 6 viipaletta leipiä. Kostuta leipäviipaleet kalaliemellä. Tähän hyvä väline on pullasuti.
      6. Pursota tai levitä päälle puolet lohitäytteestä. Kasaa lohitäytteen päälle jälleen 6 leipäviipaletta ja kostuta ne hyvin.
      7. Pursota tai levitä päälle pehmeä munavoi. Jatka edelleen kasaamalla seuraavat 6 leipäviipaletta munavoin päälle ja kostuta ne.
      8. Pursota tai levitä loput lohitäytteestä leipien päälle. Kasaa loput 6 leipäviipaletta lohitäytteen päälle ja kostuta hyvin. Pistä kelmu kakun päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Voileipäkakku saa tekeytyä jääkaapissa kelmun alla mielellään seuraavaan päivään, jotta kosteus tasaantuu ja maut voimistuvat.
      9. Kun voileipäkakku on tekeytynyt jääkaapissa, se kuorrutetaan ja koristellaan.
      10. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto sekä smetana. Lisää joukkoon sitruunan puristettu mehu. Pursota kuorrutetta kakun päälle tasaisesti.
      11. Pilko ruohosipuli pieneksi ja ripottele kuorrutteen päälle. Rullaa muutama siivu kylmäsavulohta ruusukkeiksi kakun keskiosaan. Lisää herneenversoja ja syötäviä kukkia koristeeksi. Anna kuorrutteen hetki kovettua jääkaapissa.