PAISTETTU LIMEJUUSTOKAKKU JA SVEITSILÄINEN MARENKI
Tämä raikas kakku on helppo tarjottava, sillä voit tehdä sen jääkaappiin edellisenä päivänä ja kuorruttaa marengilla ennen tarjoilua. Crème Bonjourin maustamaton tuorejuusto sopii hyvin makeaa leivontaan ja antaa kakulle pehmeän koostumuksen. Limen raikkaus ja marengin makeus on täydellinen yhdistelmä.
Ainekset
Pohja
- 200 g kaurakeksejä
- 1 rkl sokeria
- 75 g Flora & Voita
Täyte
- 600 g (3 prk) Crème Bonjour maustamatonta tuorejuustoa
- 120 g smetanaa
- 2 limen puristettu mehu (n. 0,5dl)
- 2 limen kuoriraaste
- 2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
Sveitsiläinen marenki
- 3 kanamunan valkuaista
- 2 dl sokeria
Koristeluun
- Mansikoita
- Sitruunamelissan lehtiä
Ohjeet
Kakku
- Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Voit öljytä ohuelti vuoan reunat ennen leivinpaperia, jotta se pysyy hyvin paikoillaan. Lämmitä uuni kiertoilmalle 160 asteeseen.
- Murskaa kaurakeksit ja sekoita keksimurun joukkoon sokeri. Sulata rasva ja sekoita se keksimurun sekaan.
- Kaada keksimuru irtopohjavuoan pohjalle ja painele se tasaisesti, niin että keksipohja nousee vuoan reunoja pitkin ylös n. 1cm korkeudelle.
- Esipaista pohjaa uunissa n. 8 minuuttia ja nosta se sitten pöydälle jäähtymään.
- Notkista tuorejuusto kulhossa vispilällä sekoittaen. Lisää joukkoon smetana ja sekoita tasaiseksi.
- Pese limet vedellä huolellisesti ja raasta kuoriraaste täytteen sekaan. Purista myös limen mehu täytteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää vielä sokerit, kananmunat, sekä vehnäjauhot täytteeseen ja sekoita nopeasti täyte tasaiseksi vispilällä. Älä vatkaa liian voimakkaasti.
- Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle vuokaan ja nosta uuniin paistumaan.
- Anna kakun paistua uunin alatasolla n. 45-50 minuuttia, jonka jälkeen sammuta uuni ja anna sen olla vielä jälkilämmöllä uunin luukku suljettuna 30 minuuttia.
- Nosta kakku pois uunista. Kakku on vielä hieman höllyvä keskeltä, mutta jähmettyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä vuoassa ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta se sitten jääkaappiin. Jääkaapissa kakun on hyvä antaa tekeytyä yön yli/useamman tunnin ajan.
Sveitsiläinen marenki
- Laita kattilan pohjalle vettä ja nosta se liedelle lämpenemään.
- Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon.
- Kun vesi kiehuu kattilassa, nosta metallikulho kattilan päälle ja ala vatkaamaan valkuaisia vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, ala pikkuhiljaa lisätä sokeria samalla koko ajan vatkaten.
- Kun kaikki sokeri on lisätty, jatka vatkaamista. Marenki muuttuu paksummaksi ja kiiltäväksi.
- Sveitsiläinen marenki on valmista, kun vaahto on jämäkkää, paksua, kiiltävää ja sokerikiteet ovat sulaneet marengin joukkoon. Sormilla tunnusteltaessa ei sokerikiteitä enää tunnu sormissa.
- Kun marenki on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja jatka marengin vatkaamista vielä pari minuuttia, kunnes se on hieman jäähtynyt.
Kakun kokoaminen
- Ota jäähtynyt kakku jääkaapista ja irrota se vuoasta. Nosta kakku isoa lastaa apuna käyttäen tarjoiluastialle.
- Nostele marenkivaahto kakun päälle ja levitä se nuolijan avulla.
- Jos halua, voit nopeasti polttaa marengin pintaa tohottimen avulla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, sillä marenki on valmiiksi kypsää.
- Pilko mansikat viipaleiksi ja levitä marengin päälle. Lisää vielä muutama sitruunamelissan lehti.